Nadchodzące wydarzenia

Brak wydarzeń

Kalendarz wydarzeń

poprzednim miesiącu lipiec 2024 następnym miesiącu
N P W Ś C Pt S
week 27 1 2 3 4 5 6
week 28 7 8 9 10 11 12 13
week 29 14 15 16 17 18 19 20
week 30 21 22 23 24 25 26 27
week 31 28 29 30 31
Zapraszamy
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!

Jesteśmy na facebooku

FACEBOOK

Punkt konsultacyjny

FACEBOOK

www.biskupizna.pl

www.biskupizna.pl
trzezwolaty

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony:

Nasze jednostki

Firmy w gminie


Gmina Krobia realizuje inwestycję pn. Budowa gminnej infrastruktury dostępu do internetu dla osób zagrożonych wykluczeniem cyfrowym w gminie Krobia. Jest to projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Oś Priorytetowa 8. Społeczeństwo informacyjne – zwiększanie innowacyjności gospodarki Działanie 8.3 Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu - eInclusion.

Współpracujemy z:

Kulinarne podróże z Panem Tadeuszem Drukuj
Wpisany przez A.Sarbinowski   
niedziela, 21 czerwca 2015 18:51

Okadka Kulinarne_podrozeHistorię trzeba poznawać. Historię zaklętą w architekturze, skrytą w archiwach, odmalowaną w krajobrazie można podziwiać. Ale historię można też smakować. Już sama podróż w epokę romantyzmu, spacer po ścieżkach wydeptanych przez Adama Mickiewicza, kontemplacja miejsc, w których gościł poeta, może być fascynującą przygodą. W Wielkopolsce to jakby przenikanie fragmentów życiorysu narodowego wieszcza z niecodzienną podróżą do świata opisanego na kartach „Pana Tadeusza”. W tej podróży, podobnie jak i w opowieści o czasach mickiewiczowskich, nie powinno zabraknąć doznań kulinarnych, tak przecież ważnych dla autora tego arcypolskiego poematu. Kulinarne podróże z „Panem Tadeuszem” to połączenie szlaku historyczno-literackiego ze szlakiem kulinarnym. Miłośnicy twórczości biografii poety, wielbiciele romantyzmu odwiedzający południowo-zachodnią Wielkopolskę będą mogli poznać też, jak smakuje historia, ta zawarta w strofach „Pana Tadeusza” oraz ta związana z ostatnim pobytem na polskiej ziemi Adama Mickiewicza.

Koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych, restauratorzy, właściciele hoteli wzięli udział w niezwykłym projekcie – odtworzenia kuchni, którą Mickiewicz opisał w poemacie „Pan Tadeusz” oraz przygotowania oferty potraw, które sięgają swymi korzeniami końca XVIII i pierwszej połowy XIX w., i które spożywał Mickiewicz, będąc w Wielkopolsce. Można więc dziś, dzięki zainteresowaniu wielu osób, odbyć prawdziwą podróż w przeszłość z jej smakami, aromatami, przyprawami i kulinarnymi sekretami. Od samego początku zainteresowanie powstaniem mickiewiczowskiego szlaku kulinarnego wyraziły samorządy gmin Kościan, Krobia oraz Pakosław, gmin, na których terenie znajdują się pamiątki z epoki romantyzmu lub położone są w pobliżu szlaku Podróże z „Panem Tadeuszem”. To wyjątkowe przedsięwzięcie wsparła szczególnie Lokalna Grupa Działania „Gościnna Wielkopolska”, organizacja, która przygotowała szlak historyczno-literacki, a jej celem strategicznym jest rozwój turystyki na obszarach wiejskich. Udział w przygotowaniu szlaku mógł wziąć każdy, kogo interesuje stworzenie oferty kulinarnej na szlaku mickiewiczowskim. Warunkiem było przygotowanie potraw opisanych w poemacie według receptury Compendium felculorum Stanisława Czernieckiego lub przygotowanie typowych dla Wielkopolski potraw z XIX w. Najważniejszym jednak zadaniem było to, aby potrawy te na stałe dostępne były w kartach dań restauracji, hoteli, pensjonatów oraz gospodarstw agroturystycznych i kół gospodyń wiejskich. Tak, by turysta odwiedzający szlak mógł poznać również kuchnię, nazywaną w skrócie mickiewiczowską. Przygotowanie do tworzenia szlaku odbyło się podczas trzech dwudniowych warsztatów, które odbyły się w Domachowie, gmina Krobia, Turwi, gmina Kościan oraz Osieku, gmina Pakosław. Warsztaty sfinansowały samorządy wymienionych gmin. Program spotkań obejmował: historię pobytu Adama Mickiewicza w Wielkopolsce na przełomie 1831 i 1832 r., wielkopolski szlak Podróże z „Panem Tadeuszem”, historię Wielkopolski w epoce romantyzmu, dom polski na przełomie XVIII i XIX w., historię kuchni staropolskiej i cechy kuchni wielkopolskiej w XIX w. Podczas drugiego spotkania uczestnicy poznawali kulinaria w poemacie „Pan Tadeusz”, jak wyglądał obiad w wielkopolskim dworze, kuchnię myśliwską, opis uczty w Soplicowie oraz receptury potraw z poematu. Podczas warsztatów dokonano wyboru potraw do przygotowania, poznano zasady ich prezentacji. Wzdłuż historycznego szlaku miejsc związanych z Mickiewiczem przez powiaty rawicki, gostyński, kościański powstało 25 miejsc, w których podaje się dania mickiewiczowskie dla indywidualnych turystów oraz grup autokarowych. W wielu z tych miejscowości znajdują się też noclegi dla gości oraz inne atrakcje, które pozwalają nawet na pobyt wielodniowy. Propozycja potraw obejmuje dania śniadaniowe, zestawy obiadowe, kolacyjne oraz zestawy biesiadne. W ofercie dla turystów znalazło się sto potraw nawiązujących do „Pana Tadeusza” oraz pobytu Adama Mickiewicza w Wielkopolsce. Wśród nich najsławniejsza! – Ryba niekrojona,/U głowy przysmażona, we środku pieczona,/A mająca potrawkę z sosem u ogona, przygotowywana przez panią Beatę Kraśniewską w gospodarstwie agroturystycznym „Rybakówka” w Zglińcu. Potrawy przygotowano według starych receptur, korzystając z XIX-wiecznych kucharskich lub starych zapisków rodzinnych sprzed XX w. W książce Czernieckiego nie ma proporcji składników, szczególnie przypraw, ale wykorzystano je zgodnie z zapisem, dostosowując ich ilość do współczesnych oczekiwań i smaków. Łój wołowy zastąpiono innymi tłuszczami, nie przesadzano też z octem winnym, ale za to większość ziół pochodzi z przydomowych ogródków, dodatki z domowych spiżarni, podobnie jak warzywa i przetwory. Z niemałym trudem panie z kół gospodyń wiejskich zdobywały kwiat muszkatołowy, szafran, figi suszone, kmin. Ale zadanie było niezwykłe, niektóre z tych potraw wróciły na polskie stoły po 300 latach. Wiele z tych dań nie było znanych od pokoleń, inne zaś, jak czernina, rosół, zrazy czy figatele, są z nami od lat. Jednak na szlaku nabrały one jakby nowego aromatu, aromatu historii.

 
Zapraszamy!!!
Zapraszamy!!!
Zapraszamy!!!
Zapraszamy !!!
Zapraszamy !!!

Gmina w obiektywie


Slide1 Slide2 Slide3 Slide4
Naszą witrynę przegląda teraz 263 gości 
Zainwestuj w Gminie Krobia
Oferta inwestycyjna Gminy Krobia

Gmina z lotu ptaka

IMG_2872
Galeria
IMG_2854
Galeria
IMG_2877
Galeria
IMG_2869
Galeria
IMG_3072
Galeria
IMG_2862
Galeria
Copyright ©  MS - UM Krobia     UM Krobia
Designed by Joomla! Template
.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: