Nadchodzące wydarzenia

Brak wydarzeń

Kalendarz wydarzeń

poprzednim miesiącu październik 2024 następnym miesiącu
N P W Ś C Pt S
week 40 1 2 3 4 5
week 41 6 7 8 9 10 11 12
week 42 13 14 15 16 17 18 19
week 43 20 21 22 23 24 25 26
week 27 28 29 30 31
Zapraszamy
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!

Jesteśmy na facebooku

FACEBOOK

Punkt konsultacyjny

FACEBOOK

www.biskupizna.pl

www.biskupizna.pl
trzezwolaty

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony:

Nasze jednostki

Firmy w gminie


Gmina Krobia realizuje inwestycję pn. Budowa gminnej infrastruktury dostępu do internetu dla osób zagrożonych wykluczeniem cyfrowym w gminie Krobia. Jest to projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Oś Priorytetowa 8. Społeczeństwo informacyjne – zwiększanie innowacyjności gospodarki Działanie 8.3 Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu - eInclusion.

Współpracujemy z:

Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej Drukuj
Wpisany przez Administrator   
środa, 17 października 2012 18:01

Do niecodziennego kulinarnego wydarzenia doszło w dniu 12 października na Świętej Górze. Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, bo o nim mowa, przyciągnął na wewnętrzny dziedziniec klasztoru kilkanaście kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z całej Wielkopolski. Kulinarne zmagania odbyły się w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa na ciepło i wyrób cukierniczy. Gmin Krobia reprezentowana była przez panie z KGW Wymysłowo. Na stoisku znalazły się same smakołyki. Nie zabrakło dań poza konkursowych w postaci zakąsek, sałatek, różnego rodzaju mięs i ciast. Nasze przedstawicielki nie zapomniały o biskupiańskim „akcencie". Wszystkie panie miały czerwone korale i chusty biskupiańskie, a do aranżacji stoiska wykorzystały materiały promujące Biskupiański Szlak Kulinarny. Dużym powodzeniem cieszył się również przewodnik kulinarny „Biskupizna ze smakiem". Głównym organizatorami konkursu byli: samorząd Powiatu Gostyńskiego, sieć Hoteli Pietrak z Gniezna oraz Marian Poślednik Senator RP. Partnerami konkursu były gminy Krobia i Piaski. Patronat honorowy objął natomiast Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Konkursowej rywalizacji towarzyszyła konferencja zorganizowana przez Stowarzyszenie LGD Gościnna Wielkopolska, na której przedstawiono rolę oraz znaczenie podejścia Leader w rozwoju obszarów wiejskich. Poprzez prezentację zrealizowanych przedsięwzięć przedstawiono dobre praktyki współpracy. Swoje małe projekty, wspierane przez LGD Gościnną Wielkopolskę prezentowali m.in.: przedstawiciele gminy Miejska Górka, Pakosław, Krobia, Dolsk, ale również Muzeum Stolarstwa i Biskupizny z Krobi. Całość konferencji zakończył pokaz mody „PARYSKI szyk BISKUPIAŃSKI dryg", po którym nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego. Niestety żadne z KGW reprezentujących nasz powiat nie zdobyło tytułu. Wśród dań na ciepło najlepsze okazały się roladki z karkówki przygotowane przez Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Natomiast w kategorii wyroby cukiernicze zwyciężyły obszczyki nowomiejskie. Wszystkie uczestniczki Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej otrzymały wyróżnienia i upominki rzeczowe. Głównym celem kulinarnych zmagań była promocja regionu poprzez ekspozycję potraw kojarzonych z Wielkopolską oraz wymiana kulinarnych doświadczeń.

 
Zapraszamy!!!
Zapraszamy!!!
Zapraszamy!!!
Zapraszamy !!!
Zapraszamy !!!

Gmina w obiektywie


Slide1 Slide2 Slide3 Slide4
Naszą witrynę przegląda teraz 80 gości 
Zainwestuj w Gminie Krobia
Oferta inwestycyjna Gminy Krobia

Gmina z lotu ptaka

IMG_2872
Galeria
IMG_2854
Galeria
IMG_2877
Galeria
IMG_2869
Galeria
IMG_3072
Galeria
IMG_2862
Galeria
Copyright ©  MS - UM Krobia     UM Krobia
Designed by Joomla! Template
.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: