Nadchodzące wydarzenia

Brak wydarzeń

Kalendarz wydarzeń

poprzednim miesiącu październik 2024 następnym miesiącu
N P W Ś C Pt S
week 40 1 2 3 4 5
week 41 6 7 8 9 10 11 12
week 42 13 14 15 16 17 18 19
week 43 20 21 22 23 24 25 26
week 27 28 29 30 31
Zapraszamy
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!
Koniecznie przeczytaj !!!

Jesteśmy na facebooku

FACEBOOK

Punkt konsultacyjny

FACEBOOK

www.biskupizna.pl

www.biskupizna.pl
trzezwolaty

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony:

Nasze jednostki

Firmy w gminie


Gmina Krobia realizuje inwestycję pn. Budowa gminnej infrastruktury dostępu do internetu dla osób zagrożonych wykluczeniem cyfrowym w gminie Krobia. Jest to projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Oś Priorytetowa 8. Społeczeństwo informacyjne – zwiększanie innowacyjności gospodarki Działanie 8.3 Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu - eInclusion.

Współpracujemy z:

Kiełbasa biskupiańska - PERŁA 2012 Drukuj
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 19 listopada 2012 20:17

1. Jakie emocje towarzyszyły Państwu przy kolejnym wyróżnieniu dla kiełbasy biskupiańskiej?

Pan Marian Kaczmarek: Do końca nie wiedzieliśmy, że nasz produkt zostanie wyróżniony. Zaproszenie na całą uroczystość otrzymaliśmy telefonicznie. Od innych przedsiębiorców dowiedzieliśmy się, że do nich zaproszenia dotarły drogą pocztową. Do tego wyróżnienia przyznawane były w kolejności województw, a jak wiadomo wielkopolskie tuż przy końcu. Po chwili niepewności okazało się, że kiełbasa biskupiańska otrzymała nagrodę w konkursie: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" PERŁA 2012 – Dla Mariana Kaczmarka PPUH Zakład Mięsny w Pępowie. Certyfikat oraz PERŁĘ 2012 wręczyła Wiceminister Rolnictwa, Minister Kancelarii Prezydenta oraz Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Pani Małgorzata Kaczmarek dodaje: ....emocje były ogromne. Mały Zakład Mięsny został zauważony i uhonorowany. To dla nas ogromne wyróżnienie, tym bardziej że konkurencja jest duża.

2. Co w sobie ma niezwykłego kiełbasa biskupiańska, że za każdym razem jest wyróżniana przez grono jury w różnych konkursach, wystawach, degustacjach, itp.?

Pani Małgorzata Kaczmarek: Ma to „coś", czego nie da się zidentyfikować.

Pan Marian Kaczmarek: Produkowana jest tylko z mięsa z naturalnymi przyprawami i to daje jej wyjątkowy smak.

3. Czy kiełbasa biskupiańska jest flagowym wyrobem w Państwa firmie?

Pan Marian Kaczmarek: Tak. Po pierwsze jest naprawdę smaczna. Jej nazwa pochodzi, wywodzi się z tradycji i kultury , w której zarówno żona , jak i ja się wychowaliśmy i z której pochodzimy, czyli Biskupizna. Bardzo jesteśmy z nią związani, mimo że Zakład Mięsny prowadzimy w gminie sąsiedniej w Pępowie. Kiełbasa biskupiańska to specjalność zakładu i to często ona identyfikuje nasz zakład. Dodam, że w ofercie mamy również kiełbasę pępowską kruchą, która jest równie smaczna i cieszy się podobnym zainteresowaniem jak biskupiańska. Jedna identyfikuje naszą przynależność do miejsca , w którym mieszkamy i z którego się wywodzimy, a druga miejsce naszej przynależności zawodowej.

4. Czy kiełbasa biskupiańska często gości na stole w Państwa domu?

Pan Marian Kaczmarek: A jakby mogło być inaczej. W niedzielę, bo w tym dniu, najczęściej dom jest pełen gości i mamy okazję do wspólnego biesiadowania przy stole. Kiełbasa biskupiańska zawsze jest w naszym domu. Jej naturalność i wyjątkowy smak zawsze zachwyca gości. Podajemy ją tradycyjnie gotowaną.

5. Czy zauważyli Państwo jakąś zmianę przy ilości sprzedaży kiełbasy biskupiańskiej od czasu kiedy zdobywa wiele wyróżnień?

Pani Małgorzata Kaczmarek: Widać wyraźny wzrost sprzedaży kiełbasy biskupiańskiej. Zdajemy sobie sprawę ,że jest to spowodowane ilością wyróżnień, ale i jej wyjątkowym, naturalnym smakiem.

Pan Marian Kaczmarek: Dawniej największym powodzeniem cieszyła się kiełbasa śląska, to jej sprzedaż była największa. Dzisiaj się to zmieniło. Chociaż kiełbasa biskupiańska jest droższa, to ona jest tą najczęściej kupowaną. Klienci coraz częściej zwracają uwagę nie tylko na cenę, ale również na jakość. Zmienia się świadomość kupujących. Wszędzie propaguje się zdrowe i naturalne jedzenie.

6. Skąd w ogóle pojawił się pomysł na nazwę „kiełbasa biskupiańska"?

Pan Marian Kaczmarek: Jak już wcześniej wspomniałem, wywodzimy się z Biskupizny. Stąd są nasze korzenie. W tej tradycji się wychowaliśmy i czujemy się bardzo przywiązani do tego regionu i do tej kultury. Nazwa ta pozwoliła nam na zidentyfikowanie tego co produkujemy z tym co na Biskupiźnie jest najważniejsze, czyli tradycja, którą możemy poznać również przez smak.

 

 
Zapraszamy!!!
Zapraszamy!!!
Zapraszamy!!!
Zapraszamy !!!
Zapraszamy !!!

Gmina w obiektywie


Slide1 Slide2 Slide3 Slide4
Naszą witrynę przegląda teraz 103 gości 
Zainwestuj w Gminie Krobia
Oferta inwestycyjna Gminy Krobia

Gmina z lotu ptaka

IMG_2872
Galeria
IMG_2854
Galeria
IMG_2877
Galeria
IMG_2869
Galeria
IMG_3072
Galeria
IMG_2862
Galeria
Copyright ©  MS - UM Krobia     UM Krobia
Designed by Joomla! Template
.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.: tutaj.

Akceptacja cookie z tej strony: